Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Estonsko

Je blízko, a přeci je jiné

Něco málo z obědů v Pärnu

„Něco málo“, protože míst, kam se dá zajít na oběd, tu je nepřeberně, zatímco já vyzkoušel jen malou hrstku.

Prakticky naproti přes silnici jsem měl restauraci Edelweiss, kde vaří skvěle, takže motivace chodit jinam většinou nebyla. Nedaleko byla také celkem slušná restaurace Nikolai Lehtla a naproti ní Forte.

Restoran Edelweiss

Velmi příjemná restaurace, hezky zařízená, s krbovými kamny. Každý pracovní den mají v nabídce polévku (tuhle si nabíráte sami) a dvě jídla. Přílohu si volíte. V ceně je voda ze džbánku (obsloužíte se sami z boku baru). Jídlo skvěle chutná i vypadá.

Červená polévka s ostrůvkem smetany posypaná menším množstvím čerstvých vzklíčených vršků. V polévce jsou vidět různé kousky masa.
Lihaseljanka (soljanka z masa) (5,30 €)
Rourovité těstoviny (penne) ve smetanové omáčce s viditelnými kousky zeleniny a masa, posypané strouhaným sýrem. Uprostřed jsou posazené dvě poloviny mini rajčátka a chomáček zeleného salátu. Kolem dokola jsou pak naklíčené mungo fazole.
Koorene kanapasta (paprika, sibula ja tomatiga) (smetanové těstoviny s kuřecím masem, paprikou, cibulí a rajčaty) (8,90 €)
Talíř polévky – ve středu hromádka smetany, kolem bohatá směs mletého masa, kostiček brambor, červené papriky, nudliček mrkve, kukuřice a zelených fazolek.
Mehhikopärane oasupp (mexická fazolová polévka) (3,00 €). Paprika, kukuřice a spousta další zeleniny. Velmi dobrá.
Pečený filet bílé ryby sypané koprem, kolem jsou tři velké vařené brambory. Polovinu talíře zabírají saláty: kostičky nakládané červené řepy v jogurtu, kousky okurky s nudličkami mrkve, papriky a kyselým zelím, a pak strouhaný patrně tuřín s mrkví.
Valge kala praad keedukartuliga (bílá pečená ryba s vařenými bramborami) (5,00 €). Ano, je to kopr. ^_^
Smetanová polévka s viditelnými kousky ryby (s kůží), kostiček brambor, mrkve a kousky řapíkatého celeru.
Koorene kalasupp (smetanová rybí polévka) (3,00 €). Vlastně ani nevím, jestli jsem někdy rybí polévku jedl. Moc se u nás nedělá. Přitom tak dobrá!
Velmi mocný čtverec lazaní přelitý bílou… s koprem. Jako salát strouhaný tuřín s mrkví, dále kukuřice s něčím (možná květákem?), plus na nudličky nakrájené bílé zelí s koprem.
Lasanje lõhega (lososové lazaně) (6,00 €). A ne, to není tatarka. Nevím, z čeho to dělají (nicméně hádám jogurt), ale na rozdíl od tatarky to je dobré.
Čirá (ale hustá) polévka s kostkami masa, kusy mrkve, bílého zelí, s kroupami a ostrůvkem smetany.
Talupojasupp (selská polévka) (3,00 €)
Do tortilly zavinutá směs kuřecího masa, zeleniny a jogurtové omáčky. Vedle ní je hromádka salátu z nudliček červeného zelí a hromádka z nudliček bílého zelí s koprem.
Kanawrap (kuřecí tortilla) (5,00 €)
Smetanová polévka s kostkami kuřecího masa, kousky řapíkatého celeru, cibule, mrkve. Doplněná špetkami sušených drcených bylinek.
Koorene kanasupp (smetanová kuřecí polévka) (3,00 €)
Tři velké vařené brambory a hromada směsi převážně mletého masa s kostkami mrkve a cibule. Jídlo na talíři doplňují tři saláty: nudličky červené zelí v jogurtu, kyselé zelí s plátky ředkviček a nudličkami mrkve a nudličky bílého zelí s kousky papriky, okurky a kukuřicí.
Hakklihakaste keedukartuliga (mleté maso s omáčkou s vařenými bramborami) (4,50 €)
Čirá polévka s kostičkami masa, kyselých okurek, brambor a mrkve, kroupami a ostrůvkem smetany.
Rassolnik (3,00 €)
Pečená podkova z lososa se třemi velkými vařenými bramborami a vespod podlitá studenou omáčkou z jogurtu s koprem. Salátovou přílohou na talíři je salát z nudliček bílého zelí s koprem a salát z nudliček bílého zelí s kousky papriky, okurky a kukuřicí.
Lõhepraad keedukartuliga (pečený losos s vařenými bramborami) (6,00 €)
Žlutá hustá polévka posypaná opečenými dýňovými semínky a opečenými kostičkami chleba.
Kõrvitsapüreesupp (polévka z dýňového pyré) (3,00 €)
Směs kusů brambor, mrkve, kuřecího masa a bílého zelí posypaná čerstvou nasekanou bylinkou. K tomu na talíři salát z nudliček bílého zelí s koprem a druhý z nudliček nakládané červené řepy s jogurtem a mistička směsi jogurtu s koprem.
Ühepajatoit (jídlo z jednoho hrnce) (5,00 €)
Čirá polévka, v níž jsou vidět kousky ryby, brambor, jarní cibulky, řapíkatého celeru, nudličky mrkve a petržele a hrouda smetany.
Kalasupp (rybí polévka) (3,00 €)
Několik vařených brambor zasypaných dušenou směsí nasekaného čerstvého zelí, mrkve a mletého masa, bohatě posypané čerstvou nasekanou nejspíše petrželkou. Přílohou na talíři je ještě salát z nudliček nakládané červené řepy s jogurtem, salát z nudliček bílého zelí s koprem a žlutooranžové kostičky s pár hřebíčky.
Värskekapsahautis (dušené čerstvé zelí) (5,00 €). Hádám, že to žlutooranžové mohla být kompotovaná dýně, ale nikdy jsem ji nejedl, takže nevím. Ale bylo to každopádně dobré.
Žlutá polévka z jen nahrubo pomixovaného hrachu s kousky uzeného masa a možná brambor, možná krup.
Hernesupp (hrachová polévka) (3,00 €)
Rourovité těstoviny (penne) ve smetanové omáčce s kousky lososa a zeleniny (řapíkatý celer, paprika), posypané strouhaným sýrem. Salátovou přílohou na talíři je salát z nudliček bílého zelí s koprem, salát z nudliček nakládané červené řepy s jogurtem a kompotované žlutooranžové kostičky.
Lõhepasta (těstoviny s lososem) (6,00 €)

Nikolai Lehtla

Velká restaurace, za mě trochu tmavší, ale jinak dobrá. Jejich denní nabídky mě z Edelweissu moc nezlákaly.

Červená polévka v talíři, který svým tvarem připomíná hliněný hrnec. V polévce jsou vidět jen kousky brambor, možná i cibule. A ostrůvek smetany.
Borš (boršč) (3,00 €)
Talíř s malými půlenými vařenými bramborami, na kterých leží obalovaný kuřecí řízek a na něm kroužky smažené cibule. Oblohu tvoří strouhaná mrkev s kousky ananasu, dva plátky okurky a dva měsíčky rajčete. Na talíři je ještě postavená nerezová nádobka na omáčku se směsí jogurtu a kopru.
Kanafilee keedukartuliga (kuřecí filé/řízek s vařenými bramborami) (5,00 €)
Hluboký talíř s velmi širokým plochým okrajem. Ve středu je posazená porce špaget v omáčce se směsí hub, listového špenátu a sušených rajčat. Uprostřed jsou pro ozdobu posazené dva listy asi špenátu a dvě půlky mini rajčátka.
Koorene seene-spinati pasta (smetanové houbovo-špenátové těstoviny) (8,00 €). Možná se to zdá jako malá porce, ale talíř klame.

Forte

Sem mě nalákali na sobotní obědovou nabídku, a to s výběrem hned z několika jídel. Celkem pěkné prostředí, jen mi trochu vadila tamní poněkud hlasitější hudba.

Hluboký talíř a mělký talířek servírované vedle sebe na dřevěném prkénku. Na tom malém je hromádka syrové červené cibule, dřevěná mistička se smetanou a 5–10 tenkých proužků špeku. V hlubokém talíři je bohatá oranžová polévka sypaná čerstvým sekaným koprem. V polévce je vidět hustá směs s kousky masa, cibule, mrkve a dalších, nerozpoznatelných ingrediencí.
Borš (boršč) (3,50 €) alá dodělej si sám. Neradi smetanu, syrovou cibuli, špek? Nedávejte si. :·)
Pěkná porce pilafu na mělkém talíři (žlutavá rýže s nudličkami mrkve, kousky kuřecího masa a dvěma kompotovanými třešněmi) doplněná salátem nudliček nakládané červené řepy s hráškem a salátem nudliček zelí a mrkve.
Pilaff (pilaf) (5,00 €). Ty dvě vlevo byly třešně, to vpravo je červená řepa s hráškem.

Suma sumárum

Vlastně jediné, co mě zklamalo, byla „mezinárodní“ jídla. Kanawrap (kuřecí závitek, resp. tortilla) a kanafilee (kuřecí řízek). Vzhledem ke skvělým zkušenostem s estonskými jídly mě zajímalo, co vykouzlí v těchto případech, ale nevykouzlili nic zázračného. Ani jedno bych si už nedal.

Vlastní estonská kuchyně je silný gastronomický zážitek. Nepřekvapivě je v ní hodně ryb, ale také zeleniny a téměř ve všem je čerstvý kopr. Obzvlášť jsem si vychutnával polévky, které hodně (většina?) Estonců v restauraci vynechává.

Je možné, že jsem měl jen štěstí, ale v Česku budete muset hodně hledat, abyste našli restauraci se srovnatelně dobrým jídlem.

Zaškatulkováno v kategorii: Restaurace | 30. dubna 2023

Komentáře

Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Něco málo z obědů v Pärnu“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.