Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Estonsko

Je blízko, a přeci je jiné

Šiauliai: přespání v Pigi nakvyne

Vlak do Šavli dorazí před půl desátou večer a autobus vyráží o půl páté ráno. Vzdálenost od obou nádraží tu tak je veskrze na prvním místě.

Pigi nakvyne se nachází krásně na jejich spojnici, od autobusového je skutečně kousíček – člověk tam je za pár minut.

Vstup do budovy je na kombinaci dvou tlačítek, vstup do bytu na kód zadávaný na dotykovém panelu na dveřích. Zajímavý systém. Nezabouchněte si vevnitř telefon s kódem.

Fotografie ložnice – vlevo jsou okna zatažená zatemňovacími závěsy, vlevo pod okny je jedna postel, vpravo v rohu pod okny rohový počítačový stůl se čtyřmi šuplíky a židlí. Na stole je váza s nějakými sušenými květinami. Vedle něj je noční stolek a manželská postel, další noční stolek a další postel. Na stěně nad manželskou postelí jsou rozmístěny tři tuctové fotoobrázky s bambusem, bílými květy a černými oblázky. U protější stěny je vidět skříň a vedle ní dvě křesla. Na manželské posteli je na roh posazený jeden polštář a přes postel je přehoz.
Ložnice v zásadě postačuje.

Z pozitiv ještě můžu vypíchnout značný prostor (2 velké místnosti + kuchyňka), psací stůl a klidné prostředí. Zajímavostí je bojler Tatramat v koupelně. :·)

Fotografie koupelny – u levé stěny nic není, v její spodní části je přes něco izolepou přilepený velký hnědý obdélník igelitu – vpravo z něj přečuhuje kruhová prasklina ve zdi. U rohu stěny je zásuvka, vlevo od ní vedou trubky nahoru k bojleru. Na pokračující stěně je zrcadlo s umyvadlem s pákovou baterií, vlevo pak připevněný fén. Na umyvadle je klasická nádoba s tekutým mýdlem. Spodní dlaždice za umyvadlem má odštípnutý pravý dolní roh. Následuje klasický sprchový kout.
Tady je asi nejkřiklavější ten hnědý igelit přilepený na zdi izolepou… (zakrývá tam nějakou díru).

Samotný byt je dost nízkonákladový. Což například znamená, že závady se neopravují, ale flikují. Přelepené díry ve dveřích… ok. Rozlámané nebo úplně chybějící úchytky v kuchyni… méně. Ale ta prasklina v podlaze sprchy… byla přelepená páskou a stejně tekla, protože se zřejmě od přelepení stihla zvětšit. Ne že by to byl můj problém, ale je to takové ne úplně příjemné.

Fotodetail podlahy sprchy – vlevo je vidět odtok, v pravé polovině pak pruh černé lepící pásky. Vlevo od ní se šikmo táhne stejně dlouhá prasklina, další dvě praskliny pokračují zpod pásky.
Všimněte si praskliny vedle pásky a dvě pokračující zpod pásky.

Přitom je ale docela vybavený, dokonce má dvě ledničky…

Fotografie kuchyně – nahoře zleva jsou vidět čtyři skříňky a rohová polička, dole se táhne přes celou šířku místnosti pracovní deska se dřezem, na němž stojí saponát, mikrovlnná trouba a na ní varná konvice a role kuchyňských papírových utěrek a dále dvouplotýnka. Pod pracovní skříňkou jsou zleva dvě skříňky, pračka, lednička a skříňka a nad ní šuplík – šuplíku chybí úchytka, skříňka ji má rozlomenou na dvě části. Krátká stěna vpravo má roletou zatažené okno, další stěna začíná velkou ledničkou a vedle ní je čtvercový stolek se židlí. Dřez vypadá, že je v pracovní desce křivě, vlevo pracovní desky je minimálně centimetrová mezera, skříňka dole má ještě třikrát tolik. Na podlaze je lino.
Posloužila, nicméně měl jsem jídlo s sebou.

Na druhou stranu, topení bylo v pořádku, postel také, takže účel ubytování splnilo. Komunikace s majitelem bez problému. Na přenocování přijatelné (tzn. kdybych stejnou cestu jel znovu, tak vzhledem k časovým podmínkám bych tohle ubytování byl ochotný na přenocování vzít znovu – o ničem lepším v blízkém okolí totiž nevím), ale na pobyt bych hledal cokoli jiného.

Platil jsem za dvě noci: 32,40 + 28,80 = 61,20 € (cca 1.473 Kč).

Zaškatulkováno v kategorii: Ubytování | 31. března 2023

Komentáře

Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Šiauliai: přespání v Pigi nakvyne“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.