Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Estonsko

Je blízko, a přeci je jiné

Časové zóny

Než člověk dorazí z Česka do Estonska, překročí hranici časové zóny. To vyvolává otázky a potenciálních úskalí.

Česko a Polsko jsou v časové zóně CET, tj. +0100 (tzn., že máme o hodinu více oproti UTC, koordinovanému světovému času), ale celé Pobaltí, tj. Litva, Lotyšsko i Estonsko, leží v časové zóně EET (kdyby jen věděli, že jsme u nás EET zrušili! :·D), tj. +0200.

Při cestování jsou časy velmi důležité. Když vlak odjíždí 12.54 z Polska, ale lístek mi prodal litevský dopravce, udával čas v CET nebo EET? Zrovna u LTG Link je výslovně na lístku napsáno, že časy jsou v místních časových zónách, tj. čas na zastávce v Polsku je v CET, čas na zastávce v Litvě je v EET. Takto to standardně bývá.

Při překročení polsko-litevských hranic si budete muset ručně změnit nastavení časové zóny na počítači. S mobily je to složitější. Telefony se systémem Android a LineageOS mění časovou zónu automaticky podle informací od operátora (pokud jste si to nevypnuli). Ověřit si aktuální stav můžete jednoduše v nastavení: Systém → Datum a čas → Časové pásmo.

Tlačítkové telefony, které mění čas automaticky, když nadejde den šibování s ručičkami, by se měly automaticky přenastavit i v tomto případě.

Stejně ale doporučuji kontrolu, ať se vám nestane, že se spoléháte na špatný čas. Mně takto ujel autobus. ¯\_(ツ)_/¯

Zaškatulkováno v kategoriích: Cestování a Odlišnosti | 1. dubna 2023

Komentáře

Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Časové zóny“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.