Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Estonsko

Je blízko, a přeci je jiné

Suwałki: nádraží, kde se zastavil čas

Nádražní budova v Suwałkách zaujme už na první pohled. Stará neomítnutá budova s řadou okrasných prvků.

Dlouhatánská červenocihlová budova s malými věžičkami, trochu připomínající hrad. Působí vznosně. Uprostřed jsou vchodové křídlové dveře, ke kterým vede všestranné schodiště o 5 schodech, uprostřed je pomocné zábradlí. Nade dveřmi je tmavě modrá cedule s bílým nápisem Suwałki. Vlevo od schodiště parkují tři auta.
Člověk si říká, jak to tady muselo vypadat kdysi.

Už když jsem v noci přijížděl, tak mi přišlo, že něco pamatuje, ale dovnitř jsem se podíval až druhý den.

Stěna interiéru nádraží. Ve spodní polovině a na zemi kamenné obklady a dlažba. Dvě přepážky, mezi nimi průchod kamsi dozadu. Na stěně kolem průchodu jsou z každé strany jedna informační cedule. Nahoře na stěně visí klasické nádražní ručičkové hodiny bez číslic. Vpravo u okna zelená lavice, pod oknem topení.
Mohlo tam být víc lavic k sezení než tři – jedna v každém rohu.

Zatímco nástupiště drobnou modernizaci zaznamenala, budova drží status quo.

Detail přepážky. Zamřížovaná vzorem ozdobných kruhů. Za sklem je zmuchlaná záclona a přiražená v dolní polovině dřevěnou deskou. V levém dolním rohu je lístek s informací o trvalém uzavření.
Ta už neotevře.

Respektive… stále se vytápí, to ano, zavedli uvnitř, mj., zákaz jízdy na deskorolce (super slovo!), ale přepážky to vzdaly. Jedna před 13 lety, druhá to vydržela ještě další 4 roky, než to odpískala také. Hala prakticky zeje prázdnotou.

Detail nálepky o zákazech: přeškrtnuté piktogramy kola, koloběžky, kolečkové brusle a osoby na kolečkovém prkně. Pod nimi je nápis: Zakaz jazdy na rowerze, hulajnodze, deskorolce, wrotkach. Pod tím je totéž menším písmem anglicky: No cycling, scooters, skateboards, skates. Vpravo je pak další nálepka se dvěma přeškrtnutými zavazadly a otazníkem.
Kdepak jízda na deskorolce, ta nebude.

Nestěžuji si. Teplo tam bylo, místo k sezení též. Ale je zajímavé takové místo vidět. Čas se tu zastavil, nicméně hodiny jdou.

Zaškatulkováno v kategorii: Zajímavá místa | 29. března 2023

Komentáře

Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Suwałki: nádraží, kde se zastavil čas“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.