Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Estonsko

Je blízko, a přeci je jiné

Pärnu

Pravidelná zastávka přinejmenším většiny autobusů na trase Riga–Tallinn leží na pobřeží Baltského moře a neplánovaně se stala i mou první destinací.

Městem procházejí dvě řeky, ale dá se říci, že „Pärnu jõgi“ Pärnu rozděluje na starou a novou část. Stará je přirozeně ta směrem k moři a zahrnuje historické jádro města.

Fotografie zasněženého parku se vzrostlými jehličnatými i listnatými stromy, focená od země. Cesta se T-větví a je prohrnutá, ale stále s vrstvou sněhu. Sněhu jsou závěje.
Sníííííííííh! Prostě nádhera.

Přestože má Pärnu 40 tisíc obyvatel, staré město úspěšně budí dojem mnohem menšího městečka (a to i přesto, že při příjezdu člověk mine několik supermarketů a obchodních center).

Fotografie jednopatrové dřevěné budovy s cca dvakrát tak vysokou věžičkou. Budova je bílá s červeným zdobením věžičky a rámů kolem oken.
Budova sídla obranného sboru Pärnumaa (Kaitseliidu Pärnumaa maleva staabihoone).

Za sovětské okupace (tj. až do roku 1991) bylo Pärnu oblíbenou dovolenkovou destinací Sovětů. Když jsem se prošel zasněženou pláží a plážovým parkem, tak jsem pochopil proč. Ano, jsou tu sice i ne úplně skvostné sportovní kurty a wellness centra, ale pořád tu je značná část pěkně udělaná, resp. zachovaná. Staré město zdobí spousta hezkých starých domů a vil, je tu i řada parků a spousta zeleně. Je tu skvělá atmosféra.

Fotografie ohromné vily, respektive menšího zámku. Kombinace dřevěných a zděných částí. Všude mnoho vysokých oken. Dřevěné části jsou zelené, u zděných se střídá oranžová s červenou. Dominantou je v levé části věž s bílým vrškem. Majestátná budova na velkém pozemku obehnaném stylovým kovovým plotem s bílými zděnými sloupky.
Mi tak přijde, že kdysi měli bohatí nesrovnatelně lepší vkus než dnes.

Historicky tu je část písečné pláže vyhrazená ženám, aby měly soukromí a mohly se opalovat bez plavek. (Proč tu není i pánská, netuším.)

Pohled z výšky na dlouhou zasněženou pláž, se sluncem na horizontu, jeho žluto-červeným odrazem na vodě i na sněhu. Jen pár stop a pár lidí v dálce.

Nicméně v zimě je zážitek od moře hodně odlišný od letního. Zamrzlé moře, zasněžená pláž, nekonečná oslňující bílá, pohádkový západ slunce, neskutečný klid. A někdy také zzzima, sníh a vítr. Potkáte přiměřeně málo lidí procházejících se po pláži, což je úžasné. Lidé sem chodí užívat si ten pohled, tu krásu a ten klid.

Západ slunce nad zasněženou pláží. Na moři jsou u pobřeží ledové kry. Fotografie je zahalena do přicházejícího soumraku. V popředí vyčuhuje několik suchých stébel.
Pohled jako z polární oblasti.

Pobřeží je poměrně dlouhé, od přístavu můžete dojít skoro až do mokřadů (skoro proto, že cestu v jednom místě kříží širší potok, který je bezpečnější obejít). Můžete vylézt i na ptačí pozorovatelnu. :·)

Fotografie vysokých houští suchých travin, které jako sněhové ostrůvky vystupují ze zamrzlé vody.
Zamrzlý mokřad dál na pobřeží.

Ve městě jinak patří k turisticky atraktivním ulice Rüütli, která je pěší zónou a je tu množství obchůdků a restaurací.

Velká, převážně jednopatrová dřevěná žlutá vila s bílým zdobením. Vstup z chodníku tvoří zdobená dřevěná brána s nápisem Villa Katariina. Pět dřevěných schodů k prosklené verandě, kde pod stříškou je opět ozdobný nápis HOTELL Villa Katariina. Nad verandou pak dům pokračuje druhým patrem. Vlevo na konci má vila prosklený salónek s vystupujícím n-úhelníkovým rohem.
Takovou chci.

Pärnu se pyšní mj. velkým koncertním domem a vlastním městským orchestrem. Bohužel nic nehráli, když jsem tam byl.

Mohutná skleněná stavba. Vlní se, jako kdyby půdorys kopíroval půdorys violoncella.
Koncertní dům z roku 2002. Sídlí v něm i hudební škola, obchod s hudebními potřebami a prý i kavárna Cello.

Architektura velké části domů je typicky estonská, tzn. barevné dřevěné domy, nezřídka s okrasnými prvky. Každý dům je přitom jiný, takže se to člověku hned tak neokouká.

Světlounce zelený domek o jednom patru, podkroví a balkónku. Na levé kratší straně jsou vstupní dveře, ke kterým vedou dva kulaté schody, a nalevo ode dveří okno, na pravé straně pak je vedle sebe pět oken – nad nimi pak je jeden nízký pultový vikýř. Na silnici i střeše je množství sněhu.
Takový obyčejný domek.

Celkově je Pärnu pěkné město, které má co nabídnout a které podle mě stojí za návštěvu.

Zpevněný, lampami lemovaný chodník zasněženým parkem se vzrostlými listnatými stromy, kterými prosvítá slunce. Nikde ani živáčka.
Park zve na procházku. Půjdete?

Okénko k autobusovému nádraží

Autobusové nádraží v Pärnu je pěkné a vybavené. Čekárna je prostorná a uvnitř i venku jsou informační displeje. Najdete tu i občerstvení, potažmo kavárnu.

Jednopatrová budova autobusového nádraží s mnoha šikmými stáními pro autobusy. Jeden autobus zde stojí. Pod střechou nádraží jsou rozmístěny lavičky – pro každé nástupiště jedna.
Zkrátka moderní autobusové nádraží.

Ale zaujal mě tu údržbový kout pro kola – člověk si tady může kolo dofouknout, případně umýt. Nic podobného jsem ještě neviděl, natož bezplatně.

Detail rohu budovy nádraží, kde je na zdi umístěn černý hranatý plechový přístroj se symbolem kola, nápisem AIR, manometrem, zeleným tlačítkem a zavěšenou dlouhou hadicí. Vedle stojí černý sloupek, na kterém je štítek s informací, že jde o mycí stojan. Pod štítkem je cedulka s instruktážním obrázkem a velkým kovovým tlačítkem. Ze sloupku visí z jedné strany hadice a z druhé strany zavěšený kartáč. Napravo vedle budovy je (stále ještě pod střechou) několik stojanů s koly. Směrem od kol ke mně jde holub.
Zajímavá vychytávka. Velmi sympatické.

Toalety jsou tu za 40 €centů, případně se můžete bez drobných vydat do obchodního centra Pärnu Keskus (jak je Selver, ale ta druhá propojená budova), kde najdete velmi hezké bezplatné. A když už tam budete, tak v přízemí nakoukněte do otevřeného obchůdku Taluturg, kde najdete různé dobroty od malovýrobců.

Zaškatulkováno v kategorii: Města | 4. dubna 2023

Komentáře

Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Pärnu“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.