Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Estonsko

Je blízko, a přeci je jiné

Vlakem do Estonska

Cestovat se dá různě. Autem, letadlem, autobusem, vlakem, lodí, … Letadlo nechci, autobusem je to příliš snadné, ale vlak mám rád, to by mohla být zábava!

Přichází tedy otázka: jak? Vyhledávač spojů Českých drah nic nenabízí. Co naplat, otevírám Mapy.cz a jdu si hledat koleje potenciální trasy.

Rovnou vám řeknu, že je snazší začít na severu, protože budete kontrolovat mnohem kratší hranice. Brzy zjišťuji, že železničních tras přes ně vede poskrovnu, nicméně souvislá trasa se najde.

Praha → Ostrava → Varšava → Suwałki → Vilnius → Šiauliai → Jelgava → Riga → Valga. A nebo […] → Suwałki → Vilnius → Zemgale → Daugavpils → Riga → Valga. (Tím jen naznačuji trasu, ne přestupy.)

Mezi Polskem a Litvou je překvapivě krátká hranice (je do ní totiž zaklíněn náš Královecký kraj), takže železniční trasa je tu pouze jedna.

Na pohled to tedy vypadá dobře, až na to, že mezi Litvou a Lotyšskem neexistuje žádné vlakové spojení. Koleje sice mají, vlaky ale ne. V minulé dekádě fungoval alespoň víkendový vlak, ale nakonec ho zase zrušili. Pak jezdil přes Bělorusko ukrajinský expres z Kyjeva až do Rigy, ale ten samozřejmě skončil začátkem druhé ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022.

Takže z Litvy do Lotyšska se musí autobusem. Jinak není problém celou cestu zvládnout vlakem. Můj plán tedy je:

Brno → Olomouc → Ostrava → Varšava → Suwałki → Vilnius → Šiauliai → (autobusem) Riga → Valga

S přestupem v Olomouci, Varšavě, přespáním v Suvalkách (polsky Suwałki), přestupu v Košedarech (litevsky Kaišiadorys), Vilnu (litevsky Vilnius), přespáním v Šavli (litevsky Šiauliai), přestupu v Rize (lotyšsky Rīga) a Valze (estonsky Valga), což je lotyšsko-estonské město rozkládající se na obou stranách této hranice.

Tipy

Jelikož zápisek píšu v době, kdy už mám cestu za sebou, připojím i několik praktických poznámek.

Vlak z Česka do Suvalek nabízel za překvapivě malý příplatek možnost cestovat první třídou. Doporučuji.

Vlak do Varšavy ukazoval na displeji jiné zastávky ve Varšavě než na webu. Ve Varšavě se zjevně kope, ale stejně nechápu, proč byla informace na displeji špatná. Průvodčí mi potvrdil, že vlak bude stavět na zastávkách dle původního plánu, a tak se také stalo.

V litevské Mockavě je třeba přestoupit do jiné vlakové soupravy. Osobně hádám, že to je kvůli jinému rozchodu kolejí na následující trase.

Přestup v Košedarech je teoreticky zbytečný, protože vlak stejně jede do Vilnu. Na druhou stranu by člověk mnohem déle čekal na přestup tam. Takhle má příležitost se protáhnout, podívat na hezkou historickou nádražní budovu, zajít na záchod (tip: jsou bezplatné a přinejmenším ty pánské jsou brněnské výroby) a projet se malým osobáčkem.

Pohled na staré zdobené schodiště a sloupy; hezky nově opravené
Malá ochutnávka interiéru nádražní budovy v Košedarech.

Vlak z Vilnu do Šavli nebyl na nádraží na žádné ceduli (dokonce ani na té na jeho nástupišti), našel jsem pouze vlak ve stejný čas úplně jiným směrem. Nicméně na přepážce mi paní okamžitě řekla, kde ho najdu, a bylo v něm překvapivě hodně lidí. Kdo ví, jak ti se o něm dozvěděli.

Zaškatulkováno v kategorii: Cestování | 24. března 2023

Komentáře

Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Vlakem do Estonska“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.