Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Estonsko

Je blízko, a přeci je jiné

Kde hledám ubytování

Estonci nemají svůj Seznam (tedy národní vyhledávač), takže hledání ubytování může být mírně obtížnější.

Zatím neznám žádnou estonskou platformu, kde by šlo vyhledávat hotely a další ubytování. Používám tedy globální platformy.

Jednou z možností by mohlo být Airbnb.com, ale jelikož mi místo webu ukázal server „Access Denied“, tak jsem poslušně zase odešel, čímž tedy také tuto platformu silně nedoporučuji.

Z minulosti znám v zásadě dva agregátory:

Každá z platforem má jiné pokrytí. Řada ubytování je na obojím, zbytek se různí, takže se může vyplatit hledat na obou. Mně přišlo, že v Estonsku má větší nabídku Booking.com, takže rezervace dělám prakticky jen tam. Ve finále mě stejně nejvíce omezuje nedostupnost stravovacích zařízení v některých městech.

Tip: ubytování si hledejte a rezervujte přinejmenším s měsíčním předstihem, jinak se potkáte s potenciálně velmi probranou nabídkou (zejména u rezervací na týden a déle – stačí, aby si někdo rezervoval 1 noc někde v tom období, na které hledáte, a máte smůlu).

Placení

Většina ubytování se hradí předem kartou přímo přes platformu. U některých hotelů bývá možnost platit až na místě.

Osobně platím přes web zásadně vyhrazenou virtuální kartou od mBank (eKartou), kterou dobíjím dle potřeby ze svého účtu tamtéž. Mám tak jistotu, že si z karty nikdo nemůže stáhnout více, než kolik jsem tam v daný okamžik dal, a přitom nemusím řešit převody z účtu na účet (jak se to dělalo dříve).

Slevy

Obě zmíněné platformy nabízejí nějakou formu věrnostních slevových programů.

Na Bookingu je to program „Genius“, který vám přihraje u některých ubytování slevu 10, 15 nebo 20 % (podle vaší úrovně v programu a nabídky ubytování). Booking navíc občas náhodně přiděluje různé slevy do cca 10 %. Pak jsem se ještě u některých ubytování setkal se speciální slevou, když člověk rezervuje z mobilu, a slevou, když rezervujete alespoň na týden.

Rušení rezervací

Je poměrně časté, že máte možnost do určitého data rezervaci bezplatně zrušit (pokud už jste zaplatili, peníze vám vrátí). To datum se značně liší. Někde je to až do dne před termínem, jinde jsou to třeba dva týdny předem.

Přesto, i když už vám termín pro bezplatné zrušení už utekl, máte možnost (alespoň tedy na Bookingu) při rušení rezervace napsat zprávu ubytování a požádat je o prominutí storno poplatku (což bývá buď cena za první noc, nebo i za celý pobyt).

Jednou jsem se dostal do situace, kdy mi ujel ten den jediný autobus, takže jsem se neměl jak do ubytování dostat. Ráno jsem storno se žádostí zadal a k mému potěšení mi v hotelu vyhověli.

Pronájmy napřímo

Vlastně jeden estonský web by se přeci jen našel. KV.EE patří k největším estonským realitním inzertním serverům („kv“ je zkratka z „kinnisvara“, tedy „nemovitost“). Jednou z kategorií tam jsou i krátkodobé pronájmy.

Bohužel ale nejde o moc slušný web, jak dokládá jejich hláška, kterou mi jejich server poslal místo samotného webu:

Please stand by, while we are checking your browser…

Nikdo nemá co prověřovat můj prohlížeč – naopak my uživatelé bychom měli prověřovat weby, protože to ony mohou na našich počítačích páchat škodu. Web se nenačetl, smůla, nedoporučuji.

Ono, když jsem si ho otevíral bezpečně v Tailsech, tak těch nabídek tam stejně byla jen malá hrstka na celé Estonsko (cca do 20, IIRC), takže o mnoho nepřicházíme. Navíc člověk nevidí dostupnost v konkrétních termínech a domlouvání je potenciálně složité.

Zaškatulkováno v kategoriích: Ubytování a Užitečné weby | 26. března 2023

Komentáře

Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Kde hledám ubytování“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.