Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Estonsko

Je blízko, a přeci je jiné

Hledání mezinárodních spojů

Zatímco najít letecký spoj je v podstatě hračka a ani autobus není nutně nic extra obtížného, hledání vlakových mezinárodních spojů je docela jiná zábava.

Začnu Českem. :·) Jezdí nám tu sice tři hlavní vlakové společnosti (a pár regionálních), ale pokud nejedete na Slovensko, případně do Vídně, tak České dráhy jsou celkem jasná volba.

Pokračovat sice můžete přes spoje polských drah (PKP), ale reálně jsem to nepotřeboval – u ČD jsem si koupil lístek až do Suvalek (Suwałki).

Ze Suvalek mi zase prodaly lístek litevské dráhy (LTG Link) a samy vygenerovaly potřebné přestupy až do Šavli (Šiauliai).

Autobusových dopravců je přehršel, takže tady jsem šel přes agregátor Omio (dříve se jmenovali GoEuro). Ten mi našel pouze spoj Flixbusu, takže jsem se rozhodl koupit si lístek přes jeho český web přímo. Silně doporučuji udělat to s mnohatýdenním předstihem, protože Flixbus průběžně zdražuje, jak se blíží čas odjezdu. (A také si dopředu zkontrolujte omezení na velikost zavazadla.)

Z Rigy jsem pak hledal spoje u lotyšských drah (Pasažieru vilciens). Ty naopak umožňují jen zhruba 8–9denní předprodej.

Autobusem

Pokud nejste takoví šílenci jako já, abyste podstupovali cestu vlakem, ale přeci jen nechcete letět, existuje velmi pohodlný spoj autobusem. Z Prahy do Tallinnu (pouze s jedním přestupem v Rize) jezdí Ecolines. Posedíte si (přeci jen je to nějakých ~1.600 km), ale dá se to.

Rail Baltica

V budoucnu se cestování vlakem do Pobaltí značně zjednoduší, protože je ve výstavbě nová vysokorychlostní trať Rail Baltica z Tallinnu (potenciálně dokonce až z Helsinek – část tratě by tak vedla podmořským tunelem) až do Varšavy. Dokončená by měla být do roku 2026, což je skoro za rohem.

Z Varšavy do Tallinnu, když nebudu počítat zastávky, by tak mělo jít teoreticky přefrčet za 4–5 hodin. Z Prahy do Varšavy to dnes jede 8 hodin a 20 minut (včetně zastávek). Takže to bude velmi luxusní cestování.

Zaškatulkováno v kategoriích: Cestování a Užitečné weby | 25. března 2023

Komentáře

Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Hledání mezinárodních spojů“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.