Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Úsměv a vlídné slovo nic nestojí, ale hodnotu mají velkou

    Přitom spousta lidí to vidí přesně naopak. Nebo to tak alespoň vypadá.

    Zřejmě všichni budeme mít zkušenost z nějakého obchodu, kde nás obsluhoval neskutečně otrávený a nevrlý prodavač nebo prodavačka, jako by je naštvalo, že si od nich chceme něco koupit, nedej přírodo ještě na něco zeptat nebo aby byl se zbožím nějaký problém. Kde kdo si řekne, že tam tedy už nikdy. Naproti tomu milá usměvavá obsluha jinde – nic není problém, poradí a pomůžou. Člověk má hned lepší den a rád přijde zase.

    Možná namítnete, že to je přeci obchod. Ale zrovna stejné je to i s tím kolegou a jeho věčnými jedovatými narážkami na všechno nebo s nadřízeným, který je s naší prací věčně nespokojený, přestože se snažíme a i podle ostatních odvádíme dobrou práci. Kdo by se takhle ještě měl těšit do práce. A vzpomeňme nebo si představme jejich opaky – pochválí, povzbudí, přinesou úsměv a dobrou náladu.

    A pak ten rýpavý příbuzný, kterému nikdy není nikdo a nic dost dobré…

    Samozřejmě zmiňuji extrémní případy, ale citelný rozdíl udělají i ty slabší. Ale když se zamyslíte: kdy se na vás naposledy někdo usmál, pochválil vás, řekl něco pozitivního? A vy? Ať už doma, v práci, v obchodě či jinde, všude jsou lidé, které to ovlivní a může to pro ně hodně znamenat.

    Ať chceme nebo ne, to, co o sobě slýcháme od druhých a jak se k nám druzí chovají, nás ovlivňuje. Pokud na svou adresu neslyšíme nic pozitivního (respektive neustále jen samé negativní věci), nevyhnutelně to poznamená náš sebeobraz, potažmo sebevědomí. Deprese a další problémy pak na sebe nenechají dlouho čekat. Nejcitlivější jsou samozřejmě děti, ale dospělých se to týká zrovna stejně.

    Často bereme jako samozřejmost, když pro nás někdo něco udělá. Ale nebrat to jako samozřejmost, vážit si toho a nahlas to ocenit – cítíte ten rozdíl?

    Vstávejme s úsměvem. Pro sebe i pro druhé. Pamatujme, že nic není tak malicherné, aby nestálo za ocenění či pochvalu. (A schválně sledujme ten rozdíl, který tím začneme vytvářet.)

    Zaškatulkováno v kategorii: Sebevěda | 28. března 2023

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Úsměv a vlídné slovo nic nestojí, ale hodnotu mají velkou“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.