Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Drahé levné plasty

    „Nejsem tak bohatý, abych kupoval levné věci,“ říkával prý Baťa. Plasty jsou obecně velmi levné, lehké, odolné atd., což je činí ohromně oblíbenými. Podle mě ovšem zas až tak levné (a skvělé) nejsou.

    Pokud používáte plasty v kuchyni (ať už jako nádobí nebo nádoby), patrně vám neuniklo, že řada z nich se časem začne loupat, praskat, zanášet se a jinak degradovat.

    Makro fotografie prasklé plastové úchytky na pokličce
    Ani ne 4 roky a člověk aby to vyhodil.

    Plasty křehnou, ohýbají se, kroutí se, žloutnou, lámou se, a kromě toho jsou náchylné na vysoké teploty. Teflonové hrnce a pánve jsou také velmi citlivé na tvrdé materiály, jako je kovové nádobí, a vysoké teploty. (Ano, teflon je také plast.)

    Plastové sáčky se velmi snadno protrhnou.

    Makro fotografie prasklého plastového víčka plastové dózy
    K čemu to je, když to nic nevydrží??

    Dá se to vše shrnout do jednoduchého pozorování, že plastové výrobky nemají příliš hvězdnou životnost. Když hodně, tak roky, nejvýše pár desítek. Oproti tomu kovové, skleněné, ale i dřevěné předměty často přečkají celé generace.

    Přitom s tou recyklovatelností plastů to není nijak slavné. Terpve až v posledních letech se začíná skutečně recyklovat PET (na tzv. rPET), a to ještě jen velmi málo (od roku 2025 má být 25 % materiálu v PET lahvích rPET, od 2030 pak 35 %), jinak je to zpravidla „recyklace“ degradací – například namletí plastového odpadu a jeho zalití do formy plastových plotových planěk. A to se bavíme o poctivě vytříděném plastu. Kolik ho ale skončí v komunálním (směsném) odpadu a kolik z vytříděného se dá vůbec nějak využít, je ještě něco úplně jiného.

    Slavné to není ani s mnohými bioplasty, které mnohdy nejsou kompostovatelné (např. PLA) a jen se rozpadají na mikroplastové částice.

    Takže spalování, skládkování a odplavování do oceánů. Rozpad plastů na prvočinitele se na skládce odhaduje na stovky až tisíce let. Versus užitnost pár (desítek) let maximálně (ovšem u jednorázových to jsou třeba i jen hodiny).

    Když musíte něco obměňovat tak často (zatímco tatáž věc z jiného materiálu by vydržela věky) a přičteme-li zmíněné trable s recyklací, zanášením přírody a vůbec ⸮skvělým⸮ odkazem mnoha budoucím generacím… jsou vážně plasty levné?

    Zaškatulkováno v kategorii: Svět okolo nás | 1. září 2022

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Drahé levné plasty“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.