Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Vlněná renesance

    Jako dítě pamatuji obrovité péřové duchny. Pak přišla éra pokrokových dutých vláken (z polyesteru). Podle řady signálů z různých stran se mi zdá, že i ta začíná pomalu ustupovat.

    Kromě rostoucího zájmu o přírodní alternativy k všudypřítomným plastům by za tím mohl být i zájem o vyšší kvalitu, než jakou může nabídnout polyesterová peřina či polštář (či polštář ze syntetické paměťové pěny).

    Když jsem hledal kvalitnější přírodní náhradu já, vlastně úplnou náhodou jsem natrefil na vlněné peřiny (a to ještě navíc z Beskyd, z místní vlny – žádná Čína nebo jiná levná pofidérní Asie). Byl jsem příjemně překvapený. A ještě víc, když jsem následně od kamaráda a dalších slyšel, jak si v nich libují a jak jsou s nimi spokojení.

    A spokojený jsem i já. I tahle peřina je duchnovitá (ale ne těžká – je tak poloviční, možná i třetinová oproti klasickým duchnám, jak je pamatuji) a subjektivně se pod ní vytvoří to správné teplotní mikroklima rychleji než pod dutými polyesterovými vlákny.

    U polštáře jsem se nemohl rozhodnout. Míval jsem paměťový anatomický. Nakonec mám klasický střední a zdravotní střední. Ten zdravotní je celkově plošší a zjistil jsem, že mi vyhovuje podstatně více než naducané polštáře.

    Besky, kde jsem všechno pořídil, si mě získalo. Kromě velmi sympatického příběhu této tradiční manufaktury se musím podělit o jejich neobyčejně hezký přístup k zákazníkům. K objednávce jsem do poznámky připsal pár připomínek. Většina e-shopů, kterým jsem takhle něco psal, mě ignorovala. Besky ne. Během pár dnů mi odepsala sama majitelka, že děkuje a že už vše zapracovali. To jsem nečekal a vskutku mě to potěšilo. Následně jsme si vyměnili ještě několik příjemných e-mailů. Někdy se tam do Beskyd musím vypravit. :·)

    Také objednávka sama stála za to. Uvnitř vlna, potah ze 100% bavlny, a to celé nikoli v igelitu, ale v bavlněném vaku (byť, pravda, krabice byla vyložená pytlem z netkané textilie – ta tomu trochu kazila parádu). A jako bonus úžasná vlněná vůně.

    Z Besky cítím, že jim na vlně i na jejich zákaznících skutečně záleží. Že se jen nevezou na trendové vlně s cílem si dobře vydělat. Skoro bych řekl, že dneska už je takový upřímný přístup malým zjevením.

    Zaškatulkováno v kategorii: Proudy | 14. září 2022

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Vlněná renesance“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.