Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Stop Heuréce!

    Na Heuréku asi při nakupování na webu narazila většina lidí. Mnoho z nich si nejspíš i pochvalovalo její cenové srovnání e-shopů a bezpočet uživatelských hodnocení. Bohužel to má pár háčků.

    Leckdo mohl před několika lety zaregistrovat poměrně velké haló ohledně veřejného stažení se Alzy z Heuréky.

    Heuréka není charita, ale silně na zisk orientovaná firma. A má poměrně významnou pozici na trhu. Její špinavé praktiky ohledně vykrádání dat e-shopů hezky popsal Souki, zakladatel Simplie, poskytovatele pronájmu e-shopů.

    Tím to ale nekončí. Uživatelské recenze získává na základě dotazníků, odkaz na něž dostanou lidé nějaký čas po nákupu e-mailem. Tyto e-maily se tváří, jako by je odesílal e-shop, ale to je jen jedna velká iluze. Posílá je Heuréka. Ale k tomu potřebuje váš e-mail, ne? Přesně tak. E-shop posílá Heuréce váš e-mail A celý váš nákup.

    Čili Heuréka dostává naservírován váš kompletní profil nakupujícího napříč českým (a slovenským) trhem. A vše si může spojit přes váš e-mail (který o vás také mnohdy vypoví další pro Heuréku zajímavé informace). A potenciálně vydělat více peněz přizpůsobením reklamy přesně pro vás.

    Některé e-shopy se snaží zbavit stížností svých zákazníků na toto předávání údajů a zasílání dotazníkových e-mailů tak, že prý v onom e-mailu můžete jednoduše kliknout na odkaz pro vyjádření nesouhlasu se zasíláním e-mailů. Což ale způsobí jen to, že nebudete vědět, kdy e-shop předal vaše zákaznická data Heuréce, ale jádro problému, tj. že vaše data e-shop předává, to samozřejmě neřeší – nesouhlas s e-maily je totiž uložený (i s vaším e-mailem a všemi předchozími daty) u Heuréky.

    Vaše data Heuréka uchovává navždy. Zkusil jsem odkaz na dotazník z e-mailu starého 9 let. Je stále funkční! Stále mi Heuréka nabízí dotazník ke zboží, které jsem tehdy zakoupil, dokonce mi i nabízí možnost, že mi vyplnění dotazníku připomene za 25 dní, pokud jsem zboží ještě nevyzkoušel…

    Naštěstí vlivem GDPR a rostoucího množství stížností roste i počet e-shopů, které předají vaše data Heuréce pouze s vaším souhlasem (tzv. opt-in) nebo alespoň nabízí možnost odmítnout toto předání (tzv. opt-out).

    Hledat respektující e-shopy ovšem není snadný úkol (rozhodně je vyčerpávající). Dávám proto dohromady skromný seznam e-shopů, na které jsem narazil (bez ohledu na to, jestli jsem tam nakupoval) nebo které mi někdo poslal, s informací o tom, jak si stojí, takže člověk předem ví, co čekat. Snad bude i vám nápomocný. :·)

    Zaškatulkováno v kategorii: Soukromí | 29. června 2022

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Stop Heuréce!“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.