Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Maximální automatizace všeho

    Před pár měsíci jsem viděl přednášku na téma automatizace všedních záležitostí. Všeho, co člověk rutinně dělá, a přitom by nemusel, protože to nevyžaduje žádné intelektuální rozhodování ani kreativitu.

    Zní to banálně, ale v přednášce uvádí řadu zajímavých příkladů ze svého života (pracovního i soukromého) a jak k nim přistupoval. To mě inspirovalo (nakoplo) k tomu, abych zrevidoval svoje rutinní věci, na kterých bych mohl ušetřit svůj nenahraditelný čas. Ve výsledku jsem do svého automatizovaného „portfolia“ činností dalších několik přidal. Pro možnou inspiraci se o něj podělím.

    Zálohování

    Každý den, dvojtýden, měsíc. Každou půl hodinu. Zálohuji poměrně často. Tyhle věci jsem měl zautomatizované v okamžiku, kdy jsem začal zálohy dělat.

    Podstatnou část tvoří vytváření, otevírání a zavírání externích šifrovaných úložišť – ty příkazy jsou dlouhé a byla by otrava je psát pořád dokola. Takhle mám jen backup-on a backup-off a všeobjímající dobackups.

    Správa systému

    Potýkal jsem se s tím, že jsem od dhcpcd nedostával náhodné IP adresy, ale celkem pořád ty samé. Možnosti konfigurace tu nebyly velké (a žádná nedělala to, co jsem chtěl), tak jsem si po několika měsících poloručního nastavování konečně napsal skript, který jsem zahákl do dhcpcd tak, aby ve správné momenty generoval nové adresy. Paráda.

    Na serverech se občas přihodí, že některý proces přestane reagovat nebo mu dojde paměť nebo je z nějakého důvodu ukončen. Tady kombinuji sadu svých monitorovacích skriptů a Monit. Funguje spolehlivě.

    Pro opravdu pekelné případy pak mám i vlastního démona na vzdálené monitorování serverů. Dřív jsem si platil externí službu, ale zamrzli ve vývoji tak před 15 lety – o IPv6 si člověk mohl nechat jen zdát, ale cena docela vysoká. Tak mám na míru vlastní řešení, optimalizované na co nejkratší odezvu a potenciálně obrovské množství monitorovaných serverů. Třeba to někdy zpřístupním i jako službu, kdo ví.

    Po letech instalování Gentoo Linuxu jsem si loni napsal skript, který většinu jinak docela dlouhého procesu udělá sám. Zpravidla dělám při instalacích stále stejná rozhodnutí, takže není důvod je dělat dokola ručně.

    Z nedávné doby můžu připočítat také automatizaci otevírání oken ve svém desktopovém prostředí i3. Mám poměrně dost pracovních ploch a na řadě z nich otevírám stále stejné množiny aplikací ve stále stejném rozložení. Ručně je to otrava, teď se mi nastartuje rozložení, do kterého pak buď spouštím aplikace také automaticky, nebo podle potřeby ručně – a to aniž bych musel dál řešit nějaké umisťování na plochy.

    Nebo když chci přepnout z reproduktorů na sluchátka, případně zpátky, musím upravovat hlasitost – typicky na ty samé hodnoty. Tak mám jeden skript, který mi nastaví sluchátkový „profil“, a druhý, který mi naopak nastaví ten pro reproduktory. Superpohodlné!

    Výpočty

    Mám oblíbené utility pro převod palců na centimetry a zpátky, stupňů Celsia na/z Fahrenheita, ale i skript pro získání aktuálního kurzu nějaké cizí měny. K čemu na tak jednoduché věci používat web?

    Byrokracie

    Rok co rok jsem trávil řadu hodin frustrujícím vyplňováním daňového přiznání, dopočítáváním hodnot, hlídáním, abych na nic nezapomněl. PRUDA. Letos jsem strávil hodin trochu víc, abych si napsal prográmek, kterému dodám pár základních čísel, ze kterých mi už všechno dopočte, správně všechno zaokrouhlí a na nic nezapomene. Další roky už ho jenom spustím a budu mít konečně klid (no… to asi ne, ale bude to určitě alespoň o kapku klidnější).

    Další

    Na Svobodných slovnících se každou noc generuje aktuální podoba slovníků. Tohle nikdy nebylo ručně. :·)

    Loni probíhalo schvalování nové eurounijní směrnice o autorském právu. V souvislosti s tím jsem psal českým europoslancům (odpovědělo mi jen několik málo výjimek, ostatní mě ignorovali) a jen pouhým odesíláním e-mailů (nepočítám jejich psaní) jsem strávil asi hodinu času. Teď jsem jim psal znovu, ale stejného efektu jsem dosáhl chytřeji – kombinací příkazů mail a m4 jsem rozeslal všechno hravě.

    Vedle m4 používám ještě make pro generování např. dokumentů z různých (potenciálně také generovaných) podkladů (zejména LaTeXové dokumenty) – je to výhodnější než shellové skripty, protože se hlídají závislosti a generuje se jen to, čemu se změnila vstupní data.

    Mám-li často používané příkazy se specifickými parametry, „automatizuji“ si jejich zadávání vytvořením aliasů. Když lenost vítězí. ;·)

    Nemusím úplně javascript, takže řada obsahu na webu pro mě není úplně dobře přístupná. Jiný obsah si rád prvně stáhnu, než ho „zkonzumuji“ (třeba videa – jednak často mizí, druhak mám rád komfort svého přehrávače a nízké nároky na procesor (a baterii)). Na většinu videí mám univerzální youtube-dl, na iVysílání ČT využívám skripty Petra Písaře a na zbytek webu (videa, obrázky, …) si píšu všemožné malinkaté -dl skripty sám. Rozhodně se nenechám omezovat tím, že si někdo usmyslel, že k jeho webu musím mít javascript. Nemusím.

    Suma sumárum

    Když se podívám na tenhle seznam věcí, co nemusím dělat… Já šetřím ohromné množství času! Nejlepší jsou věci, které nevyžadují vůbec žádný vstup ode mě a provedou se samy, ale i tam, kde musím spustit jednoduchý skript ručně, neplýtvám energií na nepodstatné.

    Zaškatulkováno v kategorii: Programování | 20. července 2019

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Maximální automatizace všeho“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.