Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Intel říká 4, já říkám 8

    Svůj notebook už mám pěkných pár let. Vlastně od té doby, co jsem zaujal CZ.NIC se svým WrapSixem ve VIP, poněvadž jsem si ho kupoval právě ze získané odměny. Tu zásluhu jsem jim dodnes nezapomněl.

    Dalo by se hezky rozepisovat, jak mi vlastně CZ.NIC umožnil pracovat na tom či onom atd. Ale o tom psát nechci. Jde spíše o fakt, že v čase, ve kterém jsem si notebook pořídil, se dodával s pouhým jedním gigabajtem operační paměti. Do druhého slotu jsem později získal druhý jeden gigabajt, takže jsem dodnes fungoval se dvěma gigabajty paměti. Stačilo to, ale poslední dobou už to trochu drhlo – hodně se swapovalo a občas jsem musel dost dlouho čekat, než se potřebná data vydolovala z disku.

    Takový problém má dvě řešení: vyměnit magnetický disk (byť se 7k2 otáčkami za minutu) za SSD nebo navýšit kapacitu pamětí. První řešení má nevýhodu v nižší kapacitě disku (v opačném případě v dost vysoké ceně), druhé řešení zase v relativně vysoké ceně, neboť typ DDR2 není z nejnovějších, takže tomu odpovídá i cena za patřičné moduly. K volbě toho druhého mi stačila jednoduchá úvaha: zatímco s koupí SSD se vyplatí počkat (ceny půjdou dolů, kapacita a kvalita nahoru), u pamětí se s kvalitou a kapacitou nic nestane, naopak cena bude růst úměrně jejich technologickému zastarávání.

    Maximum, co jsem v obchodech našel, byly 4GB moduly. Tedy jsem si mohl pořídit až 8 GB paměti. Celková cena do 4 tisíc (úsměvné bylo, že ty samé moduly byly samostatně levnější než v dvojbalení), což jsem byl ochoten investovat, abych měl navždy pokoj, a hlavně abych se zbavil toho mrzutého čekání při swapování. (Jistě, oproti DDR3 je ta cena takřka astronomická, ale pokus najít nějaký nový notebook, co by mi vyhovoval, fatálně ztroskotal.)

    Ve specifikaci čipsetu GM965 Intel uvádí, že podporuje až 4 GB paměti na frekvencích až 667 MHz. Frekvence sběrnice čipsetu přitom je 800 MHz. Paměti, které jsem si vyhlídl, měly také frekvenci 800 MHz. Dlouho jsem zápasil, jestli to i přes odmítavé stanovisko specifikace risknout nebo ne. Nakonec jsem hledal zkušenosti jiných lidí a došel k následujícímu:

    Specifikace je z roku 2007. V té době zřejmě takové paměti vůbec neexistovaly, takže těžko mohl Intel garantovat, že budou fungovat. Dál jsem našel pár zmínek o tom, že někdo na tomhle čipsetu úspěšně upgradoval na 8 GB. Tož jsem si řekl, že do toho půjdu. V nejhorším případě jsem sázel na to, že paměti v rámci 14denní lhůty vrátím (byť tento přístup nemám vůbec rád).

    Objednal jsem, vyzvedl jsem, šetrně rozbalil první modul (myslel jsem na to, abych to mohl vrátit co možná nejméně zlikvidované) a zkusil ho zapojit. BIOS ho v pořádku přijal, takže jsem rozbalil i druhý. I ten BIOS vzal, takže při bootu probíhala kontrola celých 8 GB paměti. Ho! :c)

    V systému jsem pak koukal, že frekvence pamětí je 667 MHz, v tom byla specifikace dodržena. Ale 8 GB mě skutečně potěšilo. Okamžitě jsem šel vypnout swap. Po několika dnech používání můžu říct, že:

    Mám teď navíc dostatek kapacity pro pohodlnou virtualizaci. Před nedávnem jsem upgradoval procesor na model, který má HW podporu virtualizace, takže paráda.

    SSD mi neuteče, protože notebook už má SATA a nic revolučního se v tomto směru nechystá, takže budoucí disky si budu moct bez problémů do notebooku pořídit a o další kus si ho tak zrychlit. Jen se klepu, aby mi v něm něco důležitého neodešlo, protože jsem na něj hodně navyklý a něco nového bych si vybíral velmi obtížně (jednou už na reklamaci byl – výměna základové desky a displaye –, sám jsem musel měnit DVD mechaniku, protože jsem ji totálně doopotřeboval, že už nezvládala číst a zapisovat DVD-RAM média). Ťuk, ťuk.

    Zaškatulkováno v kategorii: Technika a IT obecně | 10. listopadu 2012

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Intel říká 4, já říkám 8“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.