Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Letošní konference

    V tomhle roce jsem se poprvé zúčastnil hned dvou konferencí a rovnou jako přednášející na obou dvou. Byla to červnová IPv6 Day a tento víkend (20.–21. října) proběhlá LinuxDays.

    Pro obě konference byl mým stěžejním tématem WrapSix. Úplně si nelibuji ve vymetání konferencí pořád s tím samým, takže každá přednáška byla jinak zameřená.

    IPv6 Day

    Konferenci ke světovému dni IPv6 pojmenovaném „World IPv6 Launch“, tedy k šestému červnu, pořádalo sdružení CZ.NIC společně se sdružením NIX.CZ. CZ.NIC je v tomhle jakousi zárukou kvality a konference byla skutečně vydařená a dobře zorganizovaná.

    Já zde prakticky představoval NAT64 a WrapSix, přičemž jsem přednášku původně mířil jako obhajobu v praxi uplatnitelného řešení. K mému překvapení však ani nebylo třeba NAT64 nijak obhajovat – vystoupivší zástupci ISP totiž s NAT64 do svých sítí již vesměs počítají. Tak jsem alespoň obohatil posluchače o informaci o možnosti řešení přístupu čistě IPv6 klientů ze sítě s NAT64 na čistě IPv4 servery (pro ukázku vizte video).

    Zpětně se můžete podívat jak na prezentaci, tak na zmíněné video, které v ní bylo obsaženo, tak na videozáznam celé přednášky.

    LinuxDays

    Tady šlo v podstatě o čtyři konference v jedné – obsahově tedy velmi pestré, vzájemně se doplňující. Musím říci, že kromě přednášek mě hodně upoutaly i jednotlivé stánky – jednak ty od linuxových distribucí (openSUSE, Fedora, Gentoo, Debian na Raspberry Pi a Ubuntu), jednak doplňkové – věnované open hardwaru či 3D tiskárnám.

    Ve své přednášce, kterou jsem věnoval především tomu, jak lze optimalizovat specializované síťové aplikace na vysoký výkon (prezentaci najdete tu), jsem však udělal hned několik chyb.

    Zaprvé jsem špatně zvolil název přednášky – evidentně nějaký neznámý WrapSix nikoho nezajímá, což mě před vyprázdněním posluchárny nenapadlo. V abstraktu sice bylo o obsahu, ale ten nebyl na místě k dispozici – byl jen vytištěný program s názvy přednášek.

    Další chybou bylo, že jsem souhlasil s tím, že budu přednášet v angličtině. Ukázalo se, že v kombinaci s mým „přednáškovým syndromem“ není výsledek moc dobrý. Kromě standardního soustředění na to, co říct, jsem ještě mentálně řešil, jak to říct (a jak to říct teď, ne za pět minut; zkrátka v anglickém mluveném projevu mám stále značné mezery). (A tak se přihodilo, že jsem nějakou půlku zajímavých věcí ani neřekl, což je škoda… :c( )

    Kombinace těchto dvou chyb tuto jinak snad celkem i zajímavou přednášku poněkud oslabila. Teda hlavně ta druhá, samozřejmě. To, že lidi zdrhli, je primárně jejich problém. ;c) Ale je na tom vidět, jak titulek/obal prodává.

    Těmito dvěma přednáškami jsem tedy prakticky vyčerpal, co bych takto mohl o WrapSixu říct. Z toho také plyne, že dokud nepřijdu s něčím novým a dostatečně zajímavým, tak se na žádné konferenci ukazovat nebudu (no, je pravda, že na příští rok už zase jednu nabídku mám, ale jak jsem napsal: nechci vymetat konference s jedním a tím samým).

    Každopádně to jsou velmi cenné zkušenosti a jsem celkově rád, že jsem je mohl získat.

    Zaškatulkováno v kategoriích: GNU/Linux a Internet | 22. října 2012

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Letošní konference“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.