Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Rok 2011

    Rok 2011 byl bezesporu rokem významných událostí. Znamenal hodně. Tak se za ním alespoň trochu ohlédnu. Jsou totiž věci, na které bych nerad zapomněl.

    V tomto roce jsem obrátil svůj přístup naruby. Pozpřeházel priority a zaměřil se na to, co mi do té doby utíkalo mezi prsty. Je to dřina, ale výsledky se dostavily, takže pokračuji dál. Když nic jiného, tak mám aspoň takový blažený pocit tam vevnitř, za který mi to stojí. :c) (Oč se jedná, nebudu zveřejňovat. Jen prozradím, že občas stojí za to podívat se kolem sebe a zkusit přehodnotit věci, které člověk zanedbává, a věci, pro které je zanedbává. Mně vyšel přesný opak toho, co jsem dělal.)

    Koncem předchozího roku jsem udělal zásadní rozhodnutí a seškrtal mnoho ze svých pravidelných výdajů v podnikání. Výpovědi smluv nabyly platnosti přibližně na přelomu roku, takže od Nového roku jsem si užíval nízkých nákladů a docela výrazně jsem si tak polepšil. Jelikož jsem toho dosáhl snížením výdajů, tak bych musel být hloupý, abych to zase na druhé straně utravil v nadbytečné spotřebě, proto tyto zisky poputují zpátky jako investice.

    Objevil jsem Bitcoin. Investoval do něho, poznal, co to je riziko investice a naučil se hodně o obchodování na burze (včetně toho, že se na tom dá vypěstovat pěkná závislost, kterou bych asi přirovnal ke gamblerské závislosti; ale naštěstí jí nepropadl :c)). Překládám oficiálního klienta a spolupracuji i na jeho českém webu Bitcoin.cz. Chystám i nějaké služby, které budou postaveny na platbě bitcoiny, ale víc zatím neprozradím. ;c)

    Začal jsem také konečně pracovat na svém fakturačním systému, který mi bude zajišťovat fakturační agendu už od roku 2012, na což se opravdu těším. Je konec s ručním vystavováním faktur a brzy i s hlídáním a párováním příchozích plateb (už mám napsané príma knihovny na mBank i Fio). Dopsání API a napojení na všechny mé systémy na sebe nenechá dlouho čekat.

    Mimo to jsem oprášil vývoj první implementace konceptů NAT64 a DNS64 WrapSix a v první polovině roku 2012 vydám novou verzi, která by již měla být použitelná i v reálném nasazení.

    V roce 2011 odešlo hodně významných lidí… Jmenovat je a nezapomenout na někoho je obtížný úkol, takže zmíním dva, jejichž skon mě zaskočil. Je to jednak Steve Jobs, jednak Václav Havel. Obvykle se snažím na negativních věcech hledat něco pozitivního, ale co může být pozitivního na úmrtí člověka (když nepočítám Kim Čong-ila)? Kupodivu něco ano. Za jejich života se jim věnovalo relativně málo pozornosti (resp. jenom „všední pozornost“). Teprve když nás opustí, tak se člověk dozví o jejich životě a díle netušené věci. Navíc tu ve vzduchu visí cosi jako jejich odkaz, který vyzývá: „následujte mne“. Nutí proto k zamyšlení nad tím, jak dělat věci lépe a jak přitom třeba i následovat odkazy, co tu máme. Včetně těch, které tu již nějakou dobu máme, včetně těch, které se ještě odkazy nestaly – myšlenky, které zatím ještě žijí, ale zkrátka stojí za to je následovat.

    Zaškatulkováno v kategorii: Úvahy | 1. ledna 2012

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Rok 2011“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.