Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Úskalí evropské integrace

    Po skvělém čtenářském zážitku u knížky Jak vystoupit z EU jsem sáhl po prvním titulu autora tohoto vynikajícího díla, po druhém doplněném vydání Úskalí evropské integrace z února 2003.

    Jen pro úplnost bych chtěl uvést, že první vydání vyšlo v březnu předcházejícího roku (tedy 2002), což bylo 15 měsíců před konáním referenda o vstupu ČR do EU.

    Jako ekonom se Petr Mach v knize poměrně významně věnoval problematice společné měny (v té době 2 měsíce po jejím zavedení). Ač v době psaní knihy nemohl mít ještě konkrétní data z fungování Eura, velice přesně na základě standardních ekonomických znalostí předpověděl, co všechno s sebou Euro potáhne za problémy a že to není dobrý projekt.

    Rok a jeden měsíc po zavedení Eura se již ve druhém vydání objevila kapitola shrnující dosavadní negativní důsledky ve 12 zemích EU, které Euro přijaly. Rovněž nastiňuje, jaké scénáře by mohly dopadnout na Českou republiku, kdyby Euro přijala. Řada pasáží je protkána historickými úryvky, které poměrně hezky demonstrují jinak obtížněji představitelnou situaci.

    Ekonomický nádech lze vycítit i z ostatních částí knihy, kde autor „počítá“ výhodnost našeho členství na vahách příjmů a výdajů (což považuji za správné – nač se hnát do něčeho, na co budeme doplácet?), resp. formou tzv. teorie her. Je tak lépe vidět, kde je pro nás členství výhodné (volnější pravidla pro obchod s členskými zeměmi) a kde naopak budeme spíše tratit (obchod s nečlenskými zeměmi, regulační nařízení snižující naši konkurenceschopnost aj.).

    Za světla vybraných zdravému rozumu odporujících nařízení pak čtenář získá varování, že ač se slibují samé výhody (dotace, volnější cestování atd.), můžeme být ve výsledku biti. A já osobně si troufám říci, že dnes biti jsme, a to ne málo. Příkladů by se našla celá řada prakticky na každém kroku (stoupající cena elektřiny, omezování svobody volby – například zákazem žárovek, regulací podnikání atd.). Darmo hovořit. Ostatně v knížce člověk nalezne mnoho příkladů omezujících nařízení a legislativy, a to už z doby, kdy jsme ještě nebyli členy.

    Knížku Úskalí evropské integrace rozhodně doporučuji k přečtení. Je nadčasová a její rok vydání jenom umocňuje vše, co je v ní napsáno. Hlavně proto, že směřování EU se nemá šanci obrátit a bude to už jenom horší (dokud nevystoupíme nebo se EU nerozpadne). Ale na téma reformovatelnosti EU se hodí zase jiná knížka, a tu tu představím někdy příště.

    Zaškatulkováno v kategorii: Knihy | 24. října 2010

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Úskalí evropské integrace“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.