Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Routing multicastu na Mikrotiku

    Změnili jsme poskytovatele připojení k Internetu, takže již nepřijímám IPTV po HTTP, ale jako multicastový stream. Současně jsme si pořídili na bránu naší domácí sítě celkem výkonný Mikrotik router (750G). Přijít na to, jak obojí skloubit, nebylo snadné.

    V routeru byl nahraný RouterOS ve verzi 3.11, který defaultně multicast vůbec neuměl a příslušný balíček byl, pokud si dobře pamatuji, pouze pro 3.10 (což byla verze, která zřejmě nepodporovala náš model, takže jsem ji raději neriskoval). Musel jsem tedy nejprve provést upgrade na řadu 4, z čehož jsem měl mírné obavy (ve smyslu „když se něco má pokazit, tak se to pokazí“ ;c)), ale nakonec to proběhlo bez problémů.

    Podporu pro multicast jsem tedy měl. Teď již jen řádně nastavit. A to byl problém, jelikož se pro mě jednalo o naprosto neprozkoumané vody. První, co jsem našel, byl materiál na wiki, ovšem ne zrovna jednoduchý. Zprovoznit se mi to podle toho nepodařilo, ani když jsem měl v ruce materiál odposlouchaného provozu z testování IPTV bez Mikrotiku. Tak jsem se na to vybodl.

    Podruhé jsem si na to sedl dneska, kdy mi to už nedalo a zase jsem dostal chuť to zkusit zprovoznit. Prvně jsem si udělal zálohu konfigurace, aby se mi snáze vracely změny, a pak opět otevřel Google. Tentokrát jsem odkazy na wiki ignoroval a místo toho klikl na vlákno z diskuzního fóra, které bylo podle titulku přímo šité na mou situaci! Ač tam přímo není popsán uplatněný postup řešení/konfigurace, tak tam je zmíněno několik klíčových rad.

    1. Nezabývat se tím nejsložitějším, co Mikrotik umí, tedy nějakým PIMem apod.
    2. Použít IGMP proxy. (To mě napadlo už dříve, zkoušel jsem to, ale neúspěšně.)
    3. K IGMP proxy přidat parametr alternative-subnets, který je poměrně klíčový v téhle skládačce.

    Dál už jsem se opět odrážel od Mikroťácké wiki, nyní ovšem mnohem jednoduššího návodu. :c) V čem se můj použitý postup odlišoval od toho na wiki? Prakticky jenom v tom posledním bodě:

    /routing igmp-proxy interface set [find upstream=yes] alternative-subnets=192.168.200.0/24
    

    Na tento subnet jsem přišel ze svých odposlechů, kde jsem viděl, že všechny pakety posílá stroj s adresou 192.168.200.6, přičemž uvnitř domácí sítě máme 192.168.0.0/24 a na bráně máme přidělenou veřejnou IPv4 adresu, takže vlastně přesně ten případ, kdy se má parametr alternative-subnets použít. :c)

    Televize jede a ostatní problémy, které jsem s Mikrotikem měl (nebylo jich málo), jsem už tak nějak „pořešil“. Snad mi to vydrží a pojede to hladce dlouho dlouho do budoucna. :c)

    Zaškatulkováno v kategorii: Síťování | 11. srpna 2010

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Routing multicastu na Mikrotiku“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.