Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Nový Prostor – časopis, který pomáhá

    Při svých každotýdenních cestách ve směru Domov ↔ Brno jsem se již mnohokrát setkal s prodejci „Nového Prostoru“, ale prakticky nevěděl, o co se jedná. Ale chybami se člověk učí.

    Až když jsem dostal podněcující impuls z televize (ano, byl to Dům snů), začal se o tento časopis zajímat blíže. Hned při příští příležitosti jsem si při čekání na tramvaj jeden kousek za 40 korun koupil. Prodejce na mě udělal opravdu dobrý dojem – slušný, ochotný a s úsměvem na tváři, a přitom vůbec ne vtíravý, jako bývají třeba lidé, co dělají různé pouliční „dotazovací akce“… Prodejce měl na sobě výraznou červenou vestu (de fakto stejná jako jsou reflexní vesty, akorát že na této nic reflexního nebylo ;-)) s označením Nový Prostor a zezadu jsem ještě viděl nápis „Jsem v práci“. To, že je časopis oražený jeho číslem a že má mít identifikační průkaz, jsem vůbec nevěděl a zjistil až po přečtení časopisu (a onoho vyraženého čísla jsem si nevšiml ani tak – musel jsem na to být extra upozorněn :-D).

    Ve vlaku (na cestě domů) jsem pak měl dostatek času si Nový Prostor pročíst. Velice příjemně mě překvapila kvalita tohoto časopisu – opravdu nemohu říci totéž o žádném jiném časopise, který znám. Když si navíc vezmu jeho cenu – 20 Kč stojí časopis, 20 Kč dostane prodejce – tak nemá konkurenci. Žádná módní témata, která zrovna letí, ale kvalitní mix užitečných, a především hodně zajímavých informací.

    Nový Prostor je skutečně ojedinělý projekt, který se snaží pomoci lidem, kteří jsou v sociální nouzi. Ovšem pomoc se dostane pouze těm, kteří mají i vlastní snahu si pomoci a nečekají pouze na „zásah shora“, kdy je někdo vezme do bavlnky a začne se o ně starat… Je docela škoda, že tuto iniciativu řada lidí nezná a nebo ji přehlíží – ať už neúmyslně, jako jsem tak činil já, a nebo úmyslně, kdy se člověk nad méně majetnými sobecky povyšuje – přitom ale i on sám může dopadnout na dno – a právě takovým lidem bych to přál.

    Nakonec bych ještě rád dodal, že Nový Prostor je čtrnáctidenník a že pro běžného člověka není 40 korun takový výdaj, aby ho nemohl obětovat (ovšem ne zbůhdarma, ale výměnou za kvalitní produkt!) – druhému tak může pomoci zajistit jeho existenci, která rozhodně není v dnešním světě jednoduchá.

    Zaškatulkováno v kategorii: Úvahy | 3. října 2009

    Komentáře

    #1: Márty píše:
    24. října 2009 16.00

    Pěkný článek, ale vůbec jsem se nedozvěděl o čem ten časopis je, respektive, jak pomáhá sociálně slabým:-) Dostávají peníze z výdělku, nebo jak?:-)


    #2: xHire píše:
    24. října 2009 16.23

    Ale jo, mrkni na třetí odstavec. ;-) Totiž on pomáhá těm, kteří ho prodávají – a právě prodejcem nemůže být jen tak někdo, ale musí splňovat řadu kritérií. V tom vidím tu pomoc – i ten, kdo je úplně na dně, má šanci získat práci a získat šanci na alespoň nějaký výdělek. Žádná hurá akce „dáme peníze chudým“. :-D

    Ten časopis je o všem možném – takový mix některých aktuálních trendů, trošku jiný pohled na některé nedávné události, články o tom, jak se dají dělat věci apod. Doporučuji se podívat na web časopisu (www.novyprostor.cz). :-)


    #3: Marek píše:
    14. ledna 2010 13.11

    Čau. Je fajn, že máš takhle rád lidi a rád jim pomůžeš, ale v názorech na kavilu Nového prostoru se asi neshodnem. Osobně si ho taky kupuju. Ale opravdu jenom proto, že tím pomůžu tomu dotyčnému. Číst se to podle mého názoru moc nedá :-)


    #4: nati píše:
    12. dubna 2010 17.22

    moc hezky napsáno mam na to stejny nazor taky moc rada kupuju ale jelikož bydlim mimi prahu,brno atd.tak si ho nekupuju pravidelne ale dycky kdyz mam moznost tak si ho koupim.kdy se člověk nad méně majetnými sobecky povyšuje – přitom ale i on sám může dopadnout na dno – a právě takovým lidem bych to přál.tahle veta je moc hezky napsana


    #5: xHire píše:
    13. dubna 2010 8.58

    Díky za komentář. :-)

    Ono je možné si Nový Prostor i předplatit – cena je stejná, akorát ta polovina nejde nikomu konkrétnímu, ale na společný sbírkový účet prodejců, který NP spravuje (viz tu stránku s předplatným – je to tam rozepsáno). Osobně spíš raději podpořím jednoho konkrétního člověka než abych svůj příspěvek drobil (proto třeba také kupuji NP stále u stejného prodejce), i když onen „společný“ účet také není špatná věc a určitě již řadě prodejcům zachránil kůži.


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Nový Prostor – časopis, který pomáhá“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.