Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Když captcha, tak pořádně!

    S captchou se nepotkávám zrovna často, a když už, tak se jí snažím vyhnout, byť by to bylo i za cenu nepoužití dané služby.

    Dnes jsem posílal jednu SMS do sítě Eurotel (ne, já O2 rád nemám… ostatně Eurotel také ne :-D ) přes jejich webovou bránu na 1188.cz, protože jsem potřeboval kamarádovi napsat pouze dvě slova, takže platit za to necelé dvě koruny by byl docela drahý luxus.

    Ač nepovažuji posílání SMS za nikterak výjimečný zážitek, tentokrát to stálo za to. Čekala mě tam vskutku unikátní captcha, no posuďte sami:

    Neskutečným způsobem překrývající se písmena
    Opravdu bezpečná captcha

    Svůj účel asi splní – na takovouhle ochranu by se snad žádný robot nechytil (i když se můžu mýlit), ale člověk má v takovém případě opravdu co dělat. Osobně jsem vypsal celkem 9 znaků, což na podobnou ochranu není zrovna málo (a navíc v takovémto stavu). Je pravda, že všelijak pokroucené znaky je také radost přepisovat…

    Celkově captchu nemám rád a nikdy bych ji na svém webu nepoužil. Existuje nespočet dalších ochran, které nevyžadují interakci uživatele, ale i přesto jsou velmi účinné. Potvrdí vám to každý, kdo si někdy psal trošku sofistikovanější spam filter (a já si ho napsal).

    Někdo by mohl namítnout, že u anonymního odesílání SMS zdarma je přeci captcha potřeba, ale ono vždy záleží co, koho a před čím chcete ochránit. Troufám si tvrdit, že přinejmenším pro většinu případů by se dala najít alternativní ochrana přinejmenším o stejné kvalitě. Ale chce to samozřejmě vymýšlet něco nového, a to je pravděpodobně kámen úrazu – dnes jsou lidé strašně líní…

    Zaškatulkováno v kategorii: Úvahy | 9. září 2009

    Komentáře

    #1: Franta píše:
    11. března 2010 16.33

    Taky nemám rád CAPTCHu, ale přijde mi často nevyhnutelná – nějakou dobu jsem měl na webu jen jednoduchou (sčítání čísel), ale roboti se naučili sčítat a plnili mi stránky spamem. Takže jsem tam nakonec dal reCAPTCHu. Ta funguje dobře, ale chápu, že pro příležitostné komentátory je to otrava.


    #2: xHire píše:
    11. března 2010 20.41

    Ono jde o to, čeho chce člověk dosáhnout. Já v takových případech chci zabránit zneužívání formuláře SPAMboty, přičemž přeci nechci házet návštěvníkům klacky pod nohy (mě samotného takové prvky totiž taky štvou – a celkem dost). Dá se na to jít velice hezkým a efektivním způsobem, aniž by byl uživatel čímkoli obtěžován. Mám několik takových vlastních antispamů nasazených a jejich úspěšnost je brilantní (ani jeden propuštěný SPAM). Jednou z takových možností je třeba obsahový filtr (tady na blogu je Akismet – úspěšnost také vynikající), ale ono záleží, na konkrétním případu, jestli je to či ono vhodné. Nicméně dá se to dělat i bez obtěžování uživatele, a to je pro mě klíčové.


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Když captcha, tak pořádně!“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.