Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Btrfs a ti druzí

    Od té doby, co používám Gentoo Linux, používám i souborový systém btrfs. Dneska jsem neúmyslně provedl takový malý praktický benchmark.

    Celý problém vykrystalizoval z konfrontace rychlosti portage (především počítání závislostního stromu) na řádově méně výkonném serveru a na mnohem výkonnějším laptopu. Logicky by měl být laptop mnohem rychlejší, ale prakticky nebyl. Navíc dost často zamrzával proces emerge --sync, což bylo nejen nepříjemné, ale také velmi otravné.

    Zformátoval jsem tedy oddíl, který mám vyhrazený pouze pro strom portage, na ext4 a spustil sync. Za okamžik na mě vesele mrkaly stovky hlášek No space left on device, ačkoliv onen portage strom zabírá jen pár stovek megabajtů a oddíl byl gigový. Tak jsem tam hodil ext3, ale opět jsem nepochodil. Tak jsem se opět naštval a šupnul tam znovu btrfs. Kromě toho, že sync byl o poznání rychlejší než na extfs, tak především btrfs neměl žádné problémy s místem a slušně zaplňoval oddíl daty a nehádal se.

    Zpomalení, které jsem tak dlouho pozoroval, přičítám pravděpodobnému zanesení souborového systému při častém mazání a opětovném vytváření rozsáhlého portage stromu, eventuelně vysoké fragmentaci. Až se mi začnou symptomy projevovat znovu, tak se tomu tentokrát podívám na zoubek pořádně a nebudu utíkat k jiným filesystémům, ani nebudu hned formátovat. :-)

    Zaškatulkováno v kategorii: GNU/Linux | 31. července 2009

    Komentáře

    #1: Limoto píše:
    2. října 2009 20.58

    Měls ten ext4 vytvořit s více inodama…


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Btrfs a ti druzí“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.