Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Fenomén Bitcoin

    Před rokem a kousek jsem objevil Bitcoin. Podle mě se jedná o fantastický fenomén, který má potenciál proměnit kus dnešního světa do jiné podoby.

    Oč jde?

    Bitcoin je distribuovaný (P2P) systém virtuální měny. Distribuovaný tady znamená, že neexistuje žádná „centrální banka“, která by nad měnou dohlížela, vydávala peníze do oběhu či je jakkoli jinak kontrolovala. Z toho také plyne, že veškeré transakce jsou veřejné, každý plnohodnotný člen Bitcoinové sítě uchovává tzv. blockchain – historii všech transakcí. Díky tomu a díky kryptografii není možné utratit jednu Bitcoinovou minci 2× či předstírat, že mám více mincí, než skutečně mám.

    Transakce samotná proběhne během zlomku vteřiny i napříč světem (např. ČR ↔ Japonsko, můj oblíbený směr ;c)). Jako platnou ji však uznám, až bude dostatečně „hluboko“ v blockchainu (typicky v hloubce alespoň 6 „bloků“). Na uložení transakce do blockchainu (řetězce bloků) je potřeba velký výpočetní výkon (a nebo hodně velké štěstí), takže změnit 6 posledních bloků dost rychle je prakticky nemožné. Existuje i koncept tzv. zelených adres, které jsou vlastněny velmi důvěryhodnými subjekty, u kterých člověk nemusí čekat, pokud dotyčným subjektům důvěřuje.

    Kromě rychlosti a bezpečnosti patří mezi výhody i nízká cena používání Bitcoinu. Poplatek za provedení transakce stanovuje člověk sám. Buď nemusí zadat žádný (pak se ovšem může stát, že na první „potvrzení“ – zanesení do bloku – bude čekat déle), nebo od 0,0005 BTC výše.

    Bitcoin v praxi

    Platba napříč světem

    Představte si, že chcete poslat svému známému z Chile 100 Kč. Máte několik možností.

    Bankovní převod

    Nasnadě je bankovní převod. Připravte se na slušný poplatek (několikanásobek samotné převáděné částky) a nejméně několikadenní čekání, než mu peníze dorazí. Asi jen blázen (nebo zoufalec) by tohle dělal. :c)

    PayPal

    Varianta číslo dvě napadne hnedka ty zběhlejší: PayPal! To už je o něco lepší, pokud má dotyčný také PayPal účet. Platba se mu připíše hned, nicméně poplatky také nejsou z nejnižších, byť 10 % je značně menší pálka než původních několik set.

    Bitcoin

    A pak je tu třetí možnost: Bitcoin. Platba dorazí hned, potvrzena je do pár desítek minut, poplatek minimální nebo žádný. Není divu, že PayPal s Bitcoinem bojuje, seč mu síly stačí. :c)

    Nákup kdekoli, kdykoli a jakkoli

    V praxi se ale bude Bitcoinem nejčastěji platit. Obchodníků, kteří Bitcoin akceptují, je čím dál tím více. A co je hlavní: už i u nás. Nepřekvapí, že zatím žádný velký obchod, ale někdo to prolomit musel. Šanci pro uchycení má podle mě i v aukčních systémech (já ho tam testuji, propaguji, ale zatím bez odezvy :c( ).

    Je fantastické, jak kreativní možnosti placení bitcoiny už byly vynalezeny. Automat na jídlo. Placení z mobilu sejmutím QR kódu. Ale i tradiční webová platební brána. Dokonce existují i fyzické bitcoiny (tzv. Casascius mince).

    A burzu vemte útokem

    Celkem oblíbené je obchodování na burze. Spekulace na růst, spekulace na pokles (a to za vlastní i za cizí). Úžasné na tom je, že tu neexistuje žádná spodní hranice – člověk může začít i s 0,01 BTC! (Druhá věc je, že zrovna s touhle částkou si asi moc nevydělá. ;c)).

    Osobně bych Bitcoinové burzy doporučil každému, kdo má v plánu vstoupit na běžnou burzu (ať už akciovou, komoditní nebo forex) – jako přípravný kurz. Za nízkou cenu se člověk naučí spoustu základních pravidel obchodování, takže po přechodu na jinou burzu bude mít do začátku slušný rozhled a vyvaruje se řady začátečnických chyb (které si už odbyl na té Bitcoinové).

    Poplatky z obchodu jsou většinou procentuální, takže není problém dělat mikroobchody, zatímco u běžných burz se člověk setká spíš s fixními poplatky (osobně jsem zatím jiné neviděl) – tam se již automaticky počítá, že člověk točí velké peníze, jinak by mu totiž poplatky udělaly čáru přes rozpočet.

    Jen tak mimochodem: většina burz dává k dispozici API, takže lze naprogramovat jak aplikační nadstavby (pro pohodlnější obchodování, s užitečnými funkcemi pro profesionální obchodníky, případně aplikace do mobilů, aby člověku neunikla žádná příležitost), tak třeba automatizované obchodníky (nutno ale říct, že to není tak snadné, jak to může vypadat ;c)).

    Kde se dají bitcoiny sehnat?

    Co jsem dosud nezmínil, je, jak se k bitcoinům dostat. Z předchozího odstavce plyne, že je možné koupit je na burze za aktuální tržní kurz. Kromě toho existuje bezpočet různých směnáren.

    Populární je ovšem jejich „výroba“. Totiž, když neexistuje centrální autorita, která by peníze vydávala, tak se musí peníze vydávat „kolektivně“, což znamená, že by toho měl být schopen kdokoli. A přesně tak to je. V odborných kruzích se procesu ražby říká „těžení“ (anglicky „mining“). V praxi nejde o nic jiného než ověřování transakcí jednotlivých uživatelů a jejich skládání do bloků a bloků do řetězce bloků (blockchainu). A každý takový blok současně obsahuje transakci „od nikoho“ na adresu sestavitele bloku.

    Do teď to mohlo znít jako továrna na peníze, ale má to háček. Z definice Bitcoinové sítě by se mělo v průměru objevit pouze 6 bloků za hodinu (tj. jeden blok každých 10 minut). Toho se dosáhne tak, že síť spočítá kritérium na hash bloku. Tedy že blok je platný pouze tehdy, když jeho hash je menší než inverze tohoto kritéria (tomu se říká „obtížnost“ nebo též „difficulty“), což se typicky vyznačuje značným počtem nul na začátku hashe. A najít hash, který bude toto splňovat, je značně netriviální. :c) V současnosti má celá Bitcoinová síť výkon asi 150 PetaFlopů, což v součtu nemá ani všech 500 nejvýkonnějších superpočítačů (číslo jedna má v současnosti „pouhých“ 10,51 PetaFlopů). A stále se najde pouze jeden blok každých 10 minut (v průměru).

    Pokud byste se chtěli do „těžby bitcoinů“ také zapojit, doporučuji pro to český mining pool, který navíc patří mezi největší na světě (a kromě toho se jedná o první Bitcoinový pool vůbec).

    Jak začít

    Krokem číslo jedna je obstarání si klientské aplikace (něco jako homebanking u normální banky), přes kterou probíhá příjem bitcoinů i jejich odesílání (samotné bitcoiny jsou uloženy na vašem disku, zjednodušeně řečeno, proto data této aplikace zálohujte).

    Tradiční volbou je stažení oficiálního klienta z www.bitcoin.org (je česky, překlad dělám já :c)). Není vůbec špatný, ale má jednu nevýhodu: než z něj budete moci odesílat platby a než uvidíte svoje bitcoiny, musíte si stáhnout ze sítě kompletní řetězec bloků, což je dneska skoro 1,5 GiB. Přijímat bitcoiny (tj. nechat si je zasílat na klientem vygenerované adresy) ale můžete i bez toho, v tom problém není.

    Objem stahovaných dat je obrovský, což vedlo chytré lidi k myšlence „tenkých klientů“. V praxi pak má člověk citlivé kryptografické údaje v bezpečí u sebe na disku (doporučuji zašifrovat, i pokud používáte „tlustého klienta“), zatímco objemný řetězec bloků pro vás udržuje aktuální server (libovolný, kterému důvěřujete). Člověk pak spustí klienta a hned může začít operovat se svými financemi.

    Zatím existuje tenký klient (a server) Electrum, který je oproti oficiálnímu tlustému klientovi na pohled takový neotesaný, ale mohu potvrdit, že je funkční a svůj účel plní. Ale pomalu se mu začíná rýsovat konkurence: Stratum. Palce ale držím oběma, protože tohle je podle mě cesta, kterou do budoucna půjde většina běžných uživatelů.

    Když už má člověk klienta, je na čase obstarat si nějaké bitcoiny: kupte je, vytěžte je nebo si je vydělejte. Je to jen na vás. :c)

    Pokud si chcete hrát a vyzkoušet si, jak se posílá platba, jak se přijímá, jak se nastavuje poplatek atd., přepněte se na testovací síť (tzv. testnet) – řetězec bloků má jen něco přes 50 MiB a testovací bitcoiny můžete dostat zdarma.

    Užitečné odkazy

    Líbilo se?

    Pokud se vám článek líbil, neurazím se, pokud ho ohodnotíte bitcoiny. Adresa, na které budu od nynějška přijímat autorské honoráře od svých čtenářů je 18g1Ay2tkq3C1wP1LoYQTee48TZwqm11ai. Navíc bude uvedena pod každým článkem, takže pokud se vám bude něco líbit nebo vám to v něčem pomůže, máte možnost mi to oplatit. :c) Díky!

    Zaškatulkováno v kategorii: Internet | 1. dubna 2012

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Fenomén Bitcoin“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.