Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Zrušení účtu na Facebooku? Nemožné? Omyl!

    Před rokem a půl jsem byl jistými nejmenovanými lidmi dotlačen k tomu, abych si registroval účet na Facebooku. Dnes toho hluboce lituji…

    Na Facebooku je moje soukromí bito jako nebohý pes, a to bez ustání. Počínaje tím, co všechno po člověku chtějí při registraci, až po to, co z člověka vytáhnou „přátelé“. Cenné indicie člověk trousí ve statusech, v komentářích, fotkách, odkazech, členství ve skupinách, fanoušství stránek, při hraní her, vyplňování kvízů i v síti svých přátel. To všechno dává prakticky veřejně o člověku vědět velké množství informací z jeho soukromí a o jeho soukromí. Občas i když sám nechce.

    Do jisté míry se to dá regulovat, člověk si může nastavit, kdo může určité informace vidět. Jenže jedno nikdy nenastaví. Totiž provozovatele Facebooku. Ten bude mít ke všem informacím a údajům přístup vždy. A to je ten malér. Četli jste si před registrací podmínky? Vzhledem k tomu, že jsou v angličtině, tak si troufám hádat, že ne. A přitom v nich souhlasíte s tím, že své soukromí dáváte provozovateli na milost a nemilost.

    Nikdy jsem se na Facebooku moc neprojevoval, a když jsem nemusel, nechodil jsem na něj vůbec (vážně mi za tu dobu nic nedal – pouze bral a nevracel). Před pár měsící jsem se ho pokoušel zrušit, ale nešlo mi ani odstranit přátele, natož zprávy… Až minulý týden se mi to v Midori zadařilo, takže jsem promazal všechno – přátele, skupiny, komentáře, vlastní zprávy atd. Zkrátka co šlo, to jsem mazal (nedělám si však iluze o tom, že by to mohlo k něčemu vést). Stejně tak jsem se pokusil zanonymizovat údaje v nastavení.

    Posledním krokem pak bylo zrušení účtu. Jenže co to? Nikde není žádná taková možnost k nalezení! „Zatraceně!“ znělo mi v tu chvíli hlavou. Fakt tam je pouze ubohá, mizerná možnost účet „deaktivovat“, nikoli zrušit! A co to znamená? Že účet na Facebooku je nezrušitelný! Jde ho pouze, ehm, deaktivovat. :c\ Čili účet pořád existuje, pouze je formálně „neaktivní“. Po deaktivaci vám ještě vtipně napíší: „Váš účet byl deaktivován. Účet je možné kdykoliv opětovně aktivovat přihlášením se na Facebook pomocí Vašeho starého emailu a hesla. Potom bude možné používat Facebook jako dříve.“ S takovou drzostí jsem se skutečně už dlouho nesetkal. Jste jejich rukojmím díky vlastní blbosti, že jste se na Facebooku vůbec registrovali. Chjo. :c(

    Aktualizace: Díky apovi, který mi tady v komentáři poslal speciální odkaz, se mi povedlo zažádat o kompletní zrušení Facebook účtu, což mě neobyčejně těší. :c) Jsem rád, že jsem se mýlil, že účet nejde zrušit.

    Váš účet byl deaktivován a bude během 14 dní kompletně smazán ze sítě. Pokud se během těchto 14 dní přihlásíte k vašemu účtu, bude znovu aktivován a budete mít možnost svoji žádost zrušit.

    Zaškatulkováno v kategorii: Internet | 7. května 2010

    Komentáře

    #1: apa píše:
    18. května 2010 0.15

    https://ssl.facebook.com/help/contact.php?show_form=delete_account

    přes odkazy by ses k tomu neprohrabal, mají to skryté. Budeš si muset předtím účet znovu aktivovat, potom se do něho dostat pomocí toho odkazu, co jsem ti napsal a po tom 14 dní nejít na PC. Stačí když klikneš omylem na něco co má spojitost s FBC, třeba nějaká aplikace (nemusíš se přihlásit) tak ti zašlou meil, že jsi si účet znovu aktivoval. Můžeš si sice stěžovat, ale reakci nečekej.


    #2: xHire píše:
    18. května 2010 11.00

    Díky! Musím říct, že se hned cítím o něco lépe. :-) Snad jsem tam toho o sobě moc nenechal (co šlo, to jsem smazal, ale bůh ví…).


    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Zrušení účtu na Facebooku? Nemožné? Omyl!“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.