Pozor, od 6. 6. 2025 bude můj web přístupný již jen v rámci skutečného Internetu – v historickém vypínám.

Můj malý svět

Obrať obličej k slunci
a stíny budou padat za tebe
  • Eko náhrady
  • Stop Heuréce
  • Zkušenosti s firmami
  • Zrcadlovka dělá fotografa, aneb jak jsem si pořídil Canon EOS 1000D

    Fotím už poměrně dlouho, ale zatím jsem vždy měl v ruce jen kompakty značky Canon – můj poslední nesl označení PowerShot A520. Musím říct, že jsem s ním byl nad míru spokojen. Jediné, co mi vadilo, že měl omezení na makro jen od 5 cm, což jsem nepřenesl přes srdce, protože to zkrátka člověka hodně omezuje. A vůbec už měl pár vadných bodů, takže ty fotky nebyly 100%…

    Kompakt pro méně náročné

    Nejprve jsem se rozmýšlel nad „vyšším“ kompaktem, ale žádný mi moc nesedl. Zvlášť mě odrazovaly enormně velké displaye (např. 3 palce oproti původním 1,8 :-D) – hlavně proto, že jsem měl možnost pár takových vidět (zobrazovací kvalita byla opravdu bídná), ale vesměs se jednalo o úplně nejlevnější kousky.

    Zrcadlo, zrcadlo, pověz: budu na tebe moci koukat zblízka?

    Nakonec jsem se tedy začal dívat po zrcadlovkách a celkem sympaticky mi vyšla právě EOS 1000D – v recenzích dobře hodnocená, dobrý poměr cena/výkon a hlavně prakticky žádné výrazné nedostatky. Jediné, čeho jsem se solidně zalekl, byla minimální vzdálenost pro makro u setového objektivu – 25 cm. Ani na fóru jsem se nedozvěděl nic povzbudivého – na makro to opravdu není. Zato jsem dostal dobrý tip na univerzální zoomovací objektiv Sigma 17–70mm F2.8–4.5 DC Macro. V recenzi vyšel velmi dobře a ukázkové fotky (vč. maker) mě přesvědčily. Vzal jsem si ho a k němu tisícovku bez objektivu. K tomu jsem přibalil 16GB SDHC kartu od Pretecu a čtečku od SanDisku.

    První zkušenosti

    Na první pohled vynikající stroj. Na začátek mě čekalo pár překvapení, např. že se přes display běžně prostě nefotí (opravdu jsem to nevěděl :-D). Hledáček mi však učaroval, takže mi to vůbec nevadí – spíš jsem rád. :-) Ovládací prostředí foťáku je vynikající a intuitivní, jak jsem si už u Canonu zvykl. Fotit s kilovým foťákem (tělo s objektivem váží cca 900 gramů) je trošku jiné kafe než s kompaktem, který člověk schová do dlaně. Konečně jsem okusil, co to je opravdové ostření – jednak automatika je trochu někde jinde (není problém zaostřit na objekt kdesi v hromádce – přes zvolený AF bod je celkem snadné si ho najít :-)) a manuální ostření na objektivu je to, po čem jsem vždy toužil. O ultra rychlém zoomu ani nemluvě. Žádné čekání, než sepne elektronika, než se vysune objektiv atd. Prostě otočím a mám. :-) Fotky jsou vynikající, i když na některých je ještě stín od objektivu, když jsem fotil makro s bleskem příliš blízko, ale to vychytám. ;-)

    Zhodnocení této krásné investice

    Focení mě znovu uchvátilo – za prvních pár dnů jsem nafotil celé své okolí (celkem něco přes 1000 fotek :-B) a chystám se vyrazit na pořádné makro do terénu. :-) Opravdu to beru jako vynikající kup – téměř profesionální fotoaparát, se kterým člověk může nafotit prakticky cokoliv za jakýchkoliv podmínek (zkoušel jsem fotit za rychlé jízdy autem – drtivá většina fotek vyšla neuvěřitelně ostrá, až jsem se sám divil). Pokud stále ještě váháte, zda kompakt nebo zrcadlovku, tak zajděte na FotoRádce – najdete tam velmi dobrý článek, který obě kategorie srovnává. I já jsem našel v tamní diskusi odpověď na své pochybnosti. Nakonec jsem vsadil na zrcadlovku a vyplatilo se. :-)

    Zaškatulkováno v kategorii: Pohledem fotografa | 10. září 2008

    Komentáře

    Jak přidat komentář? E-mailem! :·) Na komentare -zavináč- mujmalysvet -tečka- cz – do předmětu „Komentář: Zrcadlovka dělá fotografa, aneb jak jsem si pořídil Canon EOS 1000D“. Připojit můžete i svou přezdívku a domovskou stránku.